Traagschuim matrassen
Een goed traagschuim matras biedt enorm veel comfort. Traagschuim is ook wel bekend onder de naam visco-elastisch schuim, geheugenschuim, memory-foam of NASA schuim. Onder invloed van warmte en gewicht, wordt het traagschuim zacht waardoor het zich perfect naar het lichaam gaat vormen. Juist die lichaamsdelen die wat dieper weg moeten zakken voor een goede houding, doen dit ook. Traagschuim zorgt daardoor voor een goede ondersteuning en de doorbloeding wordt niet verstoord waardoor zowel de spieren als de huid soepel blijven.
Waar komt de naam traagschuim vandaan?
Traagschuim is tráág, in de zin dat traagschuim langzaam reageert. Wanneer u overeind komt en uit bed stap, krijgt het matras langzaam zijn oorspronkelijke vorm weer terug. Druk je met een hand in traagschuim en laat je los, dan zie je nog een tijdje de hand in het materiaal staan. Vandaar dus ook de naam geheugenschuim.
Is traagschuim hetzelfde als NASA schuim?
Ja, in 1996 ontwikkelde NASA traagschuim voor de lancering van de Saturnus V raket. Het NASA schuim zorgt voor een dusdanige drukverdeling over het lichaam, dat het de enorme versnellingskrachten (G-krachten) op kan vangen. Bij NASA noemde men het schuim toen “temper foam”, afkomstig van het woord “temperen”: verzachten. Uiteindelijk heeft NASA het schuim nooit gebruikt en het patent op NASA schuim is inmiddels vervallen. Traagschuim kreeg wereldwijde bekendheid toen Tempur het ging toepassen op matrassen en kussens. Sinds 2002 zien we in een toenemende mate het gebruik van traagschuim matrassen.
Waar is traagschuim van gemaakt?
Net als bij koudschuim bestaat traagschuim uit polyurethaan. De holle cellen, die niet helemaal zijn afgesloten, zorgen dat de lucht in de cellen niet gecomprimeerd wordt bij het indrukken van de cellen. Bij kamertemperatuur is het materiaal stug en het materiaal wordt slapper door lichaamswarmte en druk.
Wat is dan het verschil tussen traagschuim en koudschuim?
Het grootste verschil tussen een traagschuim matras en een koudschuim matras zit in de veerkracht. Een koudschuim matras heeft geen “geheugen” en veert direct terug om de oorspronkelijke vorm aan te nemen. De kwaliteit van beide materialen is afhankelijk van de dichtheid. De dichtheid van traagschuim wordt uitgedrukt in kilogram per kubieke meter (kg/m3) en bij koudschuim wordt de dichtheid uitgedrukt in High Resillience (HR). Naast de dichtheid spelen de gebruikte ingrendiënten ook een rol. Staar uzelf dus niet blind op enkel de dichtheid.
De kwaliteit van een traagschuim matras
De dichtheid is dus bepalend voor de kwaliteit, en daarmee vaak de prijs, van een matras. Hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de prijs. Maar bij een dichtheid van meer dan 65 kg/m3 kunnen er ook ongewenste neveneffecten ontstaan:
- Bij een hogere densiteit neemt het ventilerend vermogen enigszins af.
- Traagschuim wordt steeds temperatuur gevoeliger. Bij kamertemperatuur voelt het matras dan vaak hard aan en dat vind niet iedereen even prettig.
- Er is meer tijd nodig tot het matras zich volledig aan de lichaamsvormen heeft aangepast.
Bij een dichtheid van minder dan 40 kg/m3 draagt de dichtheid eigenlijk niet meer bij aan het gewenste effect van traagschuim. Een matras met een dichtheid tussen de 40 – 65 kg/m3 geeft voor de meeste mensen dus het beste resultaat.