• Groot en compleet assortiment
  • Altijd het juiste advies
  • 100% merkonafhankelijk

Wat is een traagschuim matras?

Een traagschuim matras is gemaakt van visco-elastisch polyurethaan; een kunststofsoort. Het unieke aan traagschuim is dat het materiaal van zichzelf redelijk hard is, maar dat het zachter wordt door lichaamswarmte. In de praktijk betekent dit dat het matras zich langzaam om je lichaam vormt: als een soort mal.

Traagschuim matrassen zijn vandaag de dag een van de meest verkochte soorten matrassen. In dit artikel lees je alles over de eigenschappen van traagschuim en de belangrijkste voor- en nadelen. Zo kun jij zelf beslissen of een traagschuim matras wel of niet bij je past!

Traagschuim matras

Wat is traagschuim?

Eerder benoemde we al dat traagschuim is gemaakt van een kunststofsoort genaamd: visco-elastisch polyurethaan. Maar wat is er nu zo bijzonder aan een traagschuim-, ofwel visco-matras? Het bijzondere van dit materiaal is dat het door middel van lichaamswarmte zich langzaam naar het lichaam vormt.

Het fijne hieraan is dat je goede ondersteuning hebt op de juiste plekken. Het matras vormt zich naar je lichaam, maar je zakt er niet in weg. Deze eigenschappen maken een traagschuim matras heel geschikt voor mensen met rug- of nekklachten.

Is traagschuim hetzelfde als memory foam en NASA schuim?

Traagschuim wordt ook wel NASA schuim, memory foam of slow motion foam genoemd. Dus mocht je je afvragen wat memory foam is, of wat NASA schuim is: dit is hetzelfde. Hetzelfde geldt voor slow motion foam. Het zijn allemaal synoniemen van elkaar.

Leuk om te weten: de naam NASA schuim komt uit de ruimtevaart. Hier werd het materiaal oorspronkelijk voor gebruikt, omdat traagschuim drukverlagend werkt.

Wat is het verschil tussen traagschuim en koudschuim?

Het grootste verschil tussen een traagschuim matras en een koudschuim matras is de veerkracht. Een koudschuim matras heeft geen “geheugen” en veert direct terug om de oorspronkelijke vorm aan te nemen. Bij een traagschuim matras gaat dit een stuk langzamer: het houdt de vorm langer vast.

Wil je meer weten over de verschillen? Lees dan de blog verschillen tussen traagschuim en koudschuim.

De voordelen van een traagschuim matras

mline sm 1 matrasEen traagschuim matras heeft verschillende voordelen:

  • Vormt zich naar het lichaam: door je lichaamswarmte, past een traagschuim matras zich aan op je lichaam. Dit zorgt voor comfort en ondersteuning op de juiste plekken.
  • Drukverlagend en ondersteunend: doordat het traagschuim alleen op de juiste plekken ‘indeukt’, behoud je de steun die je nodig hebt op andere plekken. Dit werkt zowel drukverlagend als ondersteunend.
  • Minder last van woelende partner: van een woelende partner merk je met een traagschuim matras niet veel. Ook niet als je partner pas later in bed stapt, of als hij of zij eerder opstaat. Het traagschuim vangt namelijk alle slaapverstorende bewegingen op.
  • Geschikt om lang op te liggen: doordat een traagschuim matras naar het lichaam vormt, is het heel geschikt om voor langere tijd op te liggen. Je hebt niet zo snel last van doorligplekken. Dit maakt een traagschuim matras een goede keuze voor mensen die hele dagen achter elkaar in bed liggen. Denk aan ouderen, of mensen die langdurig ziek zijn.

De nadelen van een traagschuim matras

mline sm1 en 2 matrasEen traagschuim matras heeft ook een aantal nadelen:

  • Minder fijn bij heel warm of koud weer: is het erg koud in je slaapkamer? Dan duurt het even voordat een traagschuim matras zich naar je lichaam vormt. Bij warm weer gaat dit juist heel snel. Dit kan ervoor zorgen dat het materiaal juist weer te soepel wordt. Het beste is een zo constant mogelijke temperatuur in de slaapkamer.
  • Minder goede ventilatie: heb je het snel warm en transpireer je ’s nachts veel? Dan is een traagschuim matras misschien niet het beste matras voor jou. De meeste traagschuim matrassen ventileren namelijk niet optimaal. Wil je toch voor traagschuim gaan? Kies dan een traagschuim matras met een open celstructuur. Deze ventileren over het algemeen wat beter.
  • Minder geschikt voor zwaardere mensen: mensen die wat zwaarder zijn dan gemiddeld kunnen teveel wegzakken in een traagschuim matras. Hierdoor krijgen ze niet de juiste ondersteuning en het gewenste comfort.

Is een traagschuim matras iets voor jou?

Ben je benieuwd of een koudschuim matras iets voor jou is? Vul dan de matrassen keuzewijzer in. Met behulp van 13 simpele vragen geven we jou advies over het matras dat het beste bij je past!

Heb je vragen of wil je advies bij de keuze van een matras? Neem gerust contact met ons op via 0493 – 820 230 of info@matrassenwijzer.nl. Wil je meer lezen over matrassen? Lees onze andere artikelen:

  • Verschil koudschuim en traagschuim
  • De beste traagschuim matrassen van 2023
Vorige artikel Volgende artikel