• Groot en compleet assortiment
  • Altijd het juiste advies
  • 100% merkonafhankelijk

Slapen tijdens de zwangerschap

Bij het kiezen van een matras komt veel kijken. Bijvoorbeeld uw lengte, gewicht en slaaphouding. Maar veel van deze persoonlijke eigenschappen veranderen gedurende een zwangerschap. Volstaat uw matras dan nog wel? En hoe zorgt u er anders voor dat u uw lichaam tijdens uw zwangerschap ook in bed optimaal ondersteunt?

Is een nieuw matras noodzakelijk?

U kunt met allerlei kleine aanpassingen uw slaapcomfort gedurende de zwangerschap verbeteren. Ook voor degene die een nieuw matras zoekt dat zich aanpast aan het nieuwe, toenemende gewicht en veranderende slaaphouding is een oplossing. Zoals altijd is de keuze van het juiste matras aan uw persoonlijke wensen onderhevig.

Om een matras te kopen dat u niet alleen nu, maar ook na uw zwangerschap voldoende ondersteunt, kunt u zich het best laten informeren door een matrasspecialist. Gaat het draaien op het matras bijvoorbeeld makkelijk? Bent u van plan op het matras te bevallen? Biedt het matras de juiste ondersteuning voor uw huidige en mogelijk aangepaste slaaphouding? Past de hardheid bij uw (veranderende) gewicht enzovoorts.

Afhankelijk van uw wensen en slaapgedrag kan een matras specialist het best passende matras voor u zoeken. Hij kan u eventueel ook adviseren omtrent het gebruik van een wasbare matrashoes zodat u altijd in een fris bed slaapt.

Slaaptrucs tijdens de zwangerschap

Het zal even wennen zijn, maar slapen op uw linkerzijde is de beste houding tijdens uw zwangerschap. Dat is heel simpel te bewijzen: op die manier stroomt het bloed naar de placenta en geniet uw baby van voldoende zuur- en voedingsstoffen. Mocht u hierbij last krijgen van uw rug, buig uw benen dan en leg hier een kussen tussen. U hebt hier ook het zogenoemde ‘slaapmaatje’ voor. Een langwerpig kussen dat u als soort knuffel vasthoudt. Deze maatregel zorgt ervoor dat uw onderrug minder belast wordt. Merkt u dat u het lastig vindt in deze houding te liggen? Dan kunt u ook enkele kussens achter uw rug leggen.

Omdat de baby op uw organen drukt, kunt u tijdens uw zwangerschap ook last hebben van kortademigheid. Frisse lucht helpt hierbij: zorg dan ook dat u uw kamer goed ventileert door een raam open te zetten. Ook zijn er nog legio andere manieren om een zo goed mogelijke nachtrust tegemoet te gaan. Probeer verder zoveel mogelijk te ontspannen voordat u naar bed gaat. En… als u merkt dat u overdag moe bent en het liefst naar bed zou gaan, schaamt u zich er dan niet voor en maak dat middagdutje. Uw lichaam geeft zelf het best aan wat ze nodig heeft.

Vorige artikel Volgende artikel