• Groot en compleet assortiment
  • Altijd het juiste advies
  • 100% merkonafhankelijk

Wat is het verschil tussen polyether en koudschuim?

Er bestaan veel verschillende soorten matrassen met ieder hun eigenschappen en voor- en nadelen. Maar hoe weet je nu welk type matras het best bij jou past? Hoe verschillen polyether en koudschuim bijvoorbeeld van elkaar? In deze blog leggen we je het uit:

Polyether of koudschuim matrassen zijn beide erg populair, omdat ze vormvast, comfortabel en hygiënisch zijn. Het belangrijkste verschil is dat koudschuim meer comfort en ondersteuning biedt dan polyether, maar wel tegen een hogere prijs.

Wil je er direct achter komen of een polyether of toch juist koudschuim matras het beste bij jou past? Vul dan onze matrassenkeuzewijzer in en kom er in een paar simpele vragen achter!

Wat is een polyether matras?

Polyether, ook wel bekend als schuimrubber, is een anti-allergene en synthetische schuimsoort die sinds de jaren 60 populair is als matras. Het materiaal is duurzamer dan veren matrassen en heeft een opbouw met rechtopstaande buisjes van schuim zonder veren, waardoor het matras als massief kan worden beschouwd. Ondanks de gesloten celstructuur is het materiaal nog steeds soepel en meegaand.

Meer weten? Lees dan de blog: “Wat is een polyether matras?”.

Polyether en koudschuim

Wat is een koudschuim matras?

Koudschuim matrassen zijn de meest geavanceerde schuimsoorten voor matrassen en hebben een open celstructuur die zorgt voor minder kuilvorming en een langere levensduur. Koudschuim is elastisch en verkrijgbaar in verschillende hardheden voor optimaal comfort. Het is de opvolger van polyether, dat ook comfortabel en betaalbaar is, maar een gesloten celstructuur heeft en sneller slijt.

 

Wil je meer weten over koudschuim matrassen? Lees onze blog: “Wat is een koudschuim matras?

Verschillen tussen polyether en koudschuim matrassen

Wat polyether en koudschuim matrassen onder andere onderscheidt, is de celstructuur. Polyether heeft een gesloten celstructuur, in tegenstelling tot de open celstructuur van koudschuim.

Door deze structuur is koudschuim ook lekker fris. De open celstructuur ademt namelijk meer. Daardoor voelt koudschuim niet alleen minder warm aan, maar voert het ook beter vocht af. Dit maakt koudschuim ook beter voor de gezondheid. Een droger matras is namelijk hygiënischer.

Voor nog meer hygiëne is het slim om een koudschuim matras tenminste iedere 6 maanden om te draaien. Bij een polyether matras is het aan te raden om dit iedere 3 maanden te doen.

De belangrijkste verschillen tussen polyether en koudschuim

Om de verschillen tussen een polyether en koudschuim matras nog duidelijker te maken hebben we ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

Eigenschap Polyether matras Koudschuim matras
Materiaal Synthetisch schuim Hoogwaardig schuim
Celstructuur Gesloten celstructuur Open celstructuur
Stevigheid Zachter Steviger
Duurzaamheid Minder duurzaam, snellere slijtage en kuilvorming Zeer duurzaam, minder snel slijtage en kuilvorming
Prijs Voordeliger Duurder
Comfort Gemiddeld Hoog
Elasticiteit Minder elastisch Zeer elastisch
Levensduur 4 tot 6 jaar 12 tot 15 jaar

 

Wanneer kies je voor een polyether of koudschuim matras?

Het antwoord op de vraag of je nou het beste kiest voor polyether of koudschuim, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren voor materiaal en prijs en van je lichaamsformaat.

Wanneer kies je voor een polyether matras?

Voor lichte personen die minder wensen hebben qua comfort kan een polyether matras voldoende zijn. Denk bijvoorbeeld aan een matras voor de logeerkamer of een kinderbed. Doordat deze matrassen minder belast worden, krijg je minder snel te maken met kuilvorming.

De relatief korte levensduur van polyether is in dat geval misschien een minder belangrijk criterium. De lage prijs van polyether maakt het aantrekkelijk voor matrassen die niet al te veel krijgen te verduren. Een polyether matras gaat zo’n 4 tot 6 jaar mee.

Wanneer kies je voor een koudschuim matras?

Voor optimale ondersteuning en comfort is koudschuim de betere keuze. Koudschuim veert beter terug, waardoor het meer naar jouw lichaam vormt. Het voelt minder stug, maar biedt ook betere ondersteuning. De flexibiliteit van koudschuim maakt het ook duurzamer. Omdat er nauwelijks indrukken achterblijven, gaat het langer mee. Denk hierbij aan een levensduur van 12 tot 15 jaar!

Polyether of koudschuim matras?

Welk matras het beste bij jou past, is dus afhankelijk van jouw wensen. En hoe goed voorbereid je ook kunt zijn, je weet pas écht of jouw gekozen type matras bij je past als je er een nachtje over én op geslapen hebt. Daarom biedt Matrassenwijzer een proefslaapperiode. Probeer het matras minimaal 14 dagen uit en kijk of het inderdaad bevalt!

Nog niet overtuigd van deze soorten? Naast polyether en koudschuim matrassen zijn er natuurlijk nog veel andere soorten matrassen. Wil je meer weten over de verschillen tussen de soorten matrassen? Lees dan onze blogs:

  • Verschil koudschuim en traagschuim matras
  • Verschil binnenvering en pocketvering matras
Vorige artikel