• Groot en compleet assortiment
  • Altijd het juiste advies
  • 100% merkonafhankelijk

Slaapstoornissen: als slaap niet vanzelfsprekend is

Zeker 33% van de volwassen wereldbevolking heeft slaapproblemen. Vrouwen zelfs twee keer zo veel als mannen. Er kan van alles ten grondslag van deze problematiek liggen. Ook kan het slaapprobleem zich op allerlei manieren uiten. Maar wanneer spreken we nu van een echte slaapstoornis?

Hoe herkent u een slaapstoornis?

We hebben allemaal wel eens last van een slechte nachtrust. De dag daarna zijn we prikkelbaar, rusteloos, minder geconcentreerd en vergeten we misschien wat dingen. Als de slapeloze nachten langer aanhouden kunnen er andere lichamelijke klachten om de hoek komen kijken zoals hoofdpijn, gewichtsverlies of zelfs depressie.

De reden dat men slecht slaapt is moeilijk te achterhalen. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met stress, het nuttigen van teveel koffie of alcohol. Maar het kan ook komen omdat u simpelweg wakker ligt van andere lichamelijke kwalen zoals een blaasontsteking, maagzuur of hartkloppingen.

Ligt u gemiddeld drie keer per week wakker gedurende een periode van minstens drie maanden? Dan heeft u te maken met een chronisch slaapprobleem, ook wel slaapstoornis genoemd. Vijf tot zeven procent van onze bevolking heeft hier last van. En dat is zacht gezegd, erg vervelend.

Soorten slaapstoornissen

Er zijn zeker 80 verschillende soorten slaapstoornissen gedefinieerd. We delen ze in vier groepen in: insomnie, parasomnie, slaapapneu en slaap-waakstoornis.

Insomnie

Mensen die moeilijk in slaap komen, midden in de nacht wakker liggen of veel te vroeg wakker worden, lijden aan insomnie. Vaak wordt insomnie veroorzaakt door externe factoren zoals geluids- of lichthinder en kan het ook te maken hebben met stress. Gelukkig is dit slaapprobleem voor de meesten dan ook van korte duur. Ruim 7% van de Nederlanders heeft er vaker last van.

Parasomnie

Dit is een verzamelnaam voor slaapstoornissen. Parasomnie betekent letterlijk ‘verkeerde slaap’. Een goede vertaling voor mensen die tijdens hun slaap inderdaad vreemd gedrag vertonen. Ze slaapwandelen, hebben last van angstaanvallen of ervaren perioden van slaapdronkenschap.

Slaapapneu

Een slaapapneu ontstaat vaak bij mensen met een slap strottenhoofd of –luchtpijp. Omdat u zich ontspant tijdens uw slaap, sluit de luchtpijp zichzelf af waardoor uw ademhaling even stopt. Wanneer uw adem tijdens uw slaap minstens 20 keer per nacht voor 10 seconden stokt, spreekt men over een slaap-apneu. Dit resulteert zich in onder andere moeheid overdag, maar het kan ook verslapping van de spieren veroorzaken. Slaapapneus komen vaker bij mannen dan bij vrouwen voor.

Slaap-waakstoornis

Mensen met een slaap-waakstoornis hebben last van hun biologische klok. Hun slaap-waakperiodes kloppen niet meer en het lichaam raakt hierdoor van slag. Zo kunnen mensen met een slaap-waakstoornis midden op de dag spontane slaapaanvallen hebben. Deze symptomen zijn deels te vergelijken met het hebben van een jetlag: uw biologische klok is ingesteld op een ander dag-nachtschema. Een slaap-waakstoornis kan zich ook uiten in emoties tot het verslappen van alle spieren waardoor men als het ware flauwvalt en zelfs van korte duur niet meer kan spreken.

Wanneer naar de dokter?

Wanneer uw slaapklachten lang aanhouden of wanneer u merkt dat u door vermoeidheid niet langer functioneert, is het raadzaam contact op te nemen met uw huisarts.

Vorige artikel Volgende artikel